Bir çember ve sonsuz ihtimal…

Düşünceler, Sinirbilim

Her öğrendiğimizde, her algımızda, her düşüncemizde değişiriz.

Beynimizin en şaşırtıcı özelliğidir bu. Beyin dediğimiz organ değişmeden faaliyet gösteremez. Bütün bedenimiz öyledir aslında; derimiz bıçağın veya dikenin yaralayıcılığını, yara izleriyle hatırlar; beynimiz ise deneyimleri, sinapsları ve sinirsel devrelerindeki anlık, dinamik değişikliklerle…

Yeni doğmuş bir bebeğin beyninde her saniye 1.8 milyon yeni bağlantı kurulduğunu hesaplıyor bilim adamları. Statik bir et parçası gibi görünen o muhteşem orkestra, her an yeni evrenler kuruyor, yeniden organize oluyor. Bu değişim ömür boyu devam ediyor. Boyutlarını öğrendikçe, ne kadar inanılmaz, ne kadar muhteşem bir “rutinimiz” olduğunu biraz daha iyi anlıyoruz.

Yaşadığımız büyük olsun, küçük olsun, her deneyim, karşılaştığımız her insan, karşımıza dikilen her engel, çıkan her fırsat, her bir düşünce, tüm hayaller ve hayal kırıklıkları, tüm lezzetler ve acılar, beynin nanoskopik devreleri arasında izlerini bırakıp bizi her an başka insanlara dönüştürüyorlar. Yaşamak tam olarak böyle bir şey…

Canı sıkılırken bile dönüşür insan…

Bu döngü içinde, iradesi, istekleri, arzuları, umutları ve gelecek tasavvuru ile benzersiz faillerden birisidir İnsan. Aynen diğer türdaşları gibi, yaşadıkça değişir ve değiştirir. Hem kendisini, hem de herkesi. En uzak insanın 6-7 kişilik mesafede olduğu bu küçük dünyada, her karar, her deneyim, her düşünce, kısa zamanda hepimizi değiştiriyor.

Sabit fikir bir patoloji, durağanlık ise en büyük yanılsama…

Kısacası, maddeden ziyade, bir okyanusun dalgaları gibiyiz. Değişen, dönüşen, kabaran ve zamanı geldiğinde sessizce sönüp, aslına dönen…

Neticede, yaşam bir çember; ve onun içinde sonsuz ihtimaller…

cember

Ne kadar anlayabiliyoruz?
“Bence”

İLGİLİ YAZILAR:

Soru: Beyin bir bilgisayar mıdır?

Cevabı hemen baştan vereyim: Hayır değildir. Beyin bir bilgisayar, bir bilgi-işlem makinası değildir. Peki neden beyinle ilgili hemen her yazıda ve yorumda beynin bilgisayar-vari özelliklerini okuyor, bunlar üzerinden bolca mantık…

Kafamızdaki Sağ ve Sol

Beyin bilimleri ile uğraşan insanlar, sadece bir organımızın faaliyetlerini anlamakla uğraşmazlar; onların temel meselesi, başta insan denen bu muamma olmak üzere, canlıların neden bu şekilde davrandıklarını çözmeye çalışmaktır. Zira beyni…

Paylaş ve rahatla!

Dünyayı değiştirmek istiyorsan, elinden gelen işle başla… (Alev Alatlı) İnternette karşımıza çıkan rahatsız edici görüntüleri paylaşmadan edemiyoruz. Özellikle birilerinin zulüm gördüğü, incitildiği, öldürüldüğüne dair haberler, hele ki görüntülü ve detaylı…