Şükran duygusu ne işe yarar?

Bilim, Düşünceler

Duygularımızın çoğu zaman bizi olumsuz yönlere sevk edeceğine dair bir inancımız vardır. O yüzden genellikle ciddi kararlar verirken, duygularımızı değil aklımızı kullanmamız gerektiği öğütlenir bizlere. Mesela üzüntülü veya depresyonlu insanların alışveriş yaparken daha savurgan ve insan ilişkilerinde daha sabırsız olduklarını biliriz. Fakat bütün duygularımız böyle değil gibi görünüyor; özellikle de bizi sosyal olarak bağlamaya yarayan bazı özel duygularımızın belki de tam tersi bir etkisi var. Bazı ilginç psikolojik çalışmalar da bu yönde ilginç kanıtlar sağlıyor.

PsyBlog sitesinde yayınlanan habere göre araştırmacılar, basit bir test sistemi kullanarak, deneklerde oluşturulan minnet ve şükran duygularının, kişilerin öz denetim yeteneğini artırdığını ve finansal testlerde daha sabırlı davranma eğilimi yarattığını göstermişler. Deneyler sırasında denekler önce mutlu, nötr ve minnet duyguları içine sokulmuş, arından da her birine klasik bir finansal test uygulanmış. Testte, deneklere isterlerse şimdi 54 dolar, veya 30 gün sonra 80 dolar alabilecekleri söylenmiş. Mutlu ve nötr duygulu denekler, genellikle bir çok insanın yaptığı gibi, o anda 54 dolar almayı tercih ederken, minnet ve şükran duyguları hissettirilen denekler, 30 gün beklemeyi daha makul bulmuşlar. Şükran hisleri ne kadar yoğunsa, insanların bekleme ve sabretme yeteneklerinin de o derece arttığı gösterilmiş. Nedeni bilinmese de çalışma sonuçlarına bakınca şükran hislerinin insanları daha olumlu, daha az bencil ve daha sabırlı yaptığı açıkça görünüyor.

Yani kendinizi kontrol etmekte bir yardımcı arıyorsanız, boş kaldığınız her an hayatınızdaki birilerine elinizdekiler için müteşekkir olmak ve size verilen her şey için Yaratan’a şükretmeyi hatırlamak iyi bir fikir olabilir.

Üzerinde düşünmekte fayda var…

Söz konusu çalışmaya şuradan ulaşabilirsiniz.

*** Dikkat: Bu yazının seslendirilmiş versiyonunu aşağıdaki oynatıcı yoluyla dinleyebilirsiniz (Seslendiren: Volkan Kutluer):

İnsan neden sanat üretir?
Talipler nerede?

İLGİLİ YAZILAR:

Kafamızdaki Sağ ve Sol

Beyin bilimleri ile uğraşan insanlar, sadece bir organımızın faaliyetlerini anlamakla uğraşmazlar; onların temel meselesi, başta insan denen bu muamma olmak üzere, canlıların neden bu şekilde davrandıklarını çözmeye çalışmaktır. Zira beyni…

Bir çember ve sonsuz ihtimal…

Her öğrendiğimizde, her algımızda, her düşüncemizde değişiriz. Beynimizin en şaşırtıcı özelliğidir bu. Beyin dediğimiz organ değişmeden faaliyet gösteremez. Bütün bedenimiz öyledir aslında; derimiz bıçağın veya dikenin yaralayıcılığını, yara izleriyle hatırlar;…

İnsan neden sanat üretir?

Beyin bilimleri ile uğraşan insanlar kendilerini çoğunlukla zorlu sorularla karşı karşıya bulurlar. Ruh, bilinç, özgür irade, yaratıcılık ve sanat gibi mevzular, soru olarak sıklıkla karşımıza çıkar. Zira beyin bilimleri ile…