Tabiattan Anayasalara: Basit Kuralların Gücü

Düşünceler, Güncel, Kaos ve Karmaşıklık

Etrafımızdaki tabiat boşu boşuna yaratılmadığı gibi, onun işleyişine dair keşfettiğimiz kurallar da öyle soyut bilgiler olarak kalsın diye yerleştirilmemiştir doğanın içine. Kâinatın ve tabiatın nasıl çalıştığını anladıkça, buradan kendi yaşantımıza dair de çok önemli bilgiler elde edebiliriz aslında. Geçtiğimiz otuz yılda, daha geçen yüzyılda tabiatta görüp de bilimsel olarak anlamlandıramadığımız bir çok tabii hadiseyi daha iyi anlamamızı sağlayan “kaos ve karmaşıklık bilimleri” sayesinde, bu gün hayata ve olaylara dair yepyeni şeyler söyleyebilmek, kadim doğrularımızın neden “doğru” olduğunu bir kez daha anlayabilmek için güzel fırsatlarımız var.

(YAZININ DEVAMINI ve GENİŞLETİLMİŞ HALİNİ “KİMSENİN BİLEMEYECEĞİ ŞEYLER” BAŞLIKLI KİTABIMIZDA OKUYABİLİRSİNİZ)

Soru: Beyin bir bilgisayar mıdır?
Sigara ile savaşta yanlış yolda mıyız?

İLGİLİ YAZILAR:

Zihnimizin gizli hazinelerinden bir numune: Örüntü algısı

Etrafımızda olan biten olayları, gördüğümüz nesne ve biçimleri, yahut etrafımızdaki çeşitli davranış biçimlerini anlamak yahut anlamlandırmak için akıl yürütme melekelerimizi kullanıyoruz. Zihnimizin önemli yeteneklerinden bir tanesi, etrafımızda olan-biten ve gözümüze…

Derin Basitlik

Hayatımızı gereksiz yere karmaşıklaştırmak, bu çağda en mahir olduğumuz işlerden birisi. Gerek günlük hayatımız, gerek inançlarımız, gerekse en basit kararlarımız olsun, neredeyse hiç birini sakin bir dimağ, basit ve iç…

Herkes “eksik”tir…

Tabiattaki yaratılış ağacının en uç ve en gelişmiş meyvesi olan insanoğlunun bu kainata ve dünyaya bakarak öğreneceği çok şey var. Bunlardan bir tanesi de birlikte hareket etme ve birlikteliğin gücü…